Savnet/funnet

Hva gjør jeg hvis dyret mitt er savnet?

Om du mister hunden din
I tillegg til å lete etter hunden din selv, bør du kontakte politiet (tlf. 02800) så fort som mulig. Ta også kontakt med Dyrebeskyttelsen Norge Harstad, da vi ofte får telefoner fra folk som har funnet løse hunder. Er du på Facebook bør du legge ut en savnetannonse her også, og oppfordre venner og kjente til å dele den videre. Sosiale medier er utrolig effektive når det gjelder å finne igjen bortkomne dyr.

Hvis hunden din ikke er kommet til rette i løpet av en dag eller to bør du sette opp savnetplakater i nærområdet og annonsere i lokalaviser. Det kan også være en idé å ta kontakt med Nitro-gruppa, en facebookgruppe dedikert til forsvunnede hunder i hele landet.

Om du mister katten din eller et annet dyr
Legg ut savnetannonser på sosiale medier, i lokalaviser og heng opp plakater i nærområdet. Om du sender oss et bilde og beskrivelse av dyret kan vi hjelpe til med å etterlyse på våre facebook- og internettsider. Sjekk facebook-siden vår jevnlig.

Let i nabolaget. Spør naboer og sjekk garasjer, skjul og boder. Katter og kaniner kan ha søkt ly og blitt innesperret ved et uhell.

Kontakt veterinærer i området for å høre om de har fått inn skadede eller avdøde dyr, spesielt dersom kjæledyret ditt ikke er ID-merket.

Ikke gi opp om katten din har forsvunnet!  Det finnes eksempler på katter som kommer hjem etter flere måneder på vivanke. For å minske sjansen for at katten din blir borte er det veldig lurt å sørge for chipping og kastrering. Les mer om det under «om dyrehold».

Hva gjør jeg hvis jeg finnet et kjæledyr?

Hunder
Finner du en løs hund så bør du kontakte politiet (tlf 02800). .

Dersom hunden ikke virker aggressiv er det veldig bra om du har mulighet for å fange den inn. Sjekk om den har halsbånd med eiers kontaktinformasjon. Både veterinærer, Dyrebeskyttelsen og politiet har scannere som kan sjekke om hunden er id-chippet.

Send bilde og beskrivelse av hunden til oss på facebook, samt legg ut på sosiale medier. De aller fleste hunder blir gjenforent med eier etter svært kort tid.

Katter
Katter er som regel ute alene, og det kan dermed være litt vanskelig å avgjøre om en katt virkelig har gått seg bort. Tegn på at ting ikke er som det burde være kan være at katten er svært insisterende og kontaktsøkende, at pelsen er uflidd og katten virker tynn, kald eller veldig ung, eller at den oppholder seg ved huset/arbeidsplassen din over en lengre periode selv om det ikke er der den bor.

Dersom du får mistanke om at en katt har gått seg bort, og spesielt om den er veldig ung, eller det er svært kaldt ute, er det veldig fint om du kan ta den midlertidig inn i varmen. Om du har mulighet så ta med deg katten til veterinær der de kan sjekke om katten er id-chippet. Også politiet og Dyrebeskyttelsen har scannere tilgjengelig.

Har du en forvillet katt som holder til der du bor, men som ikke tør nærme seg mennesker, så har vi fangstbur tilgjengelig.
Dersom en katt ser frisk og rask ut og du er usikker på om den er gått seg bort, bør man unngå å gi den mat.